Samen met de gemeente zamelen wij textiel in voor de kansarme bevolking in Sri Lanka

Onze stichting zamelt al jaren textiel en schoenen in waarvan de opbrengst gaat naar de kansarme bevolking in Sri Lanka. Voor onze textielinzameling werken wij nauw samen met de gemeente Gulpen-Wittem en bijvoorbeeld ook het vluchtelingenwerk Gulpen-Wittem, waarmee we onderling elkaars doelen versterken. Omdat er mogelijk verwarring is ontstaan over de textielinzameling in Gulpen-Wittem, willen wij nogmaals uitleggen hoe het nu echt is geregeld. U kunt met een gerust hart uw textiel deponeren in de container bij boerderijwinkel Geron, de loods aan de Hilleshagerweg of via een telefoontje laten ophalen bij onze maandelijks ronde door Mechelen!

De textielinzameling in de gemeente Gulpen-Wittem maakt onderdeel uit van de totale afvalinzameling. Reinigingsdiensten Rd4 is namens de gemeente aangesteld voor de inzameling van het afval. Het is verboden om zonder vergunning afvalstoffen, waaronder ook textiel valt, in te zamelen. Voor de inzameling van textiel heeft de gemeente vier vergunningen verleend aan goede doelen, namelijk het Missiecomité Eys, Actie 68, Van der Looij Welfare foundation en Reshare (Leger des Heils). Deze goede doelen hebben onderling afspraken gemaakt over het gebied waarin ze textiel inzamelen. Onze stichting krijgt voor het inzamelen van het textiel een vaste vergoeding op basis van het gewicht van het aangeboden textiel.

Al het ingezamelde textiel wordt verwerkt in het Rd4-textiel sorteercentrum, daar waar onze stichting het voorheen “verkocht” aan Reshare (Leger des Heils). Bij het Rd4-textiel sorteercentrum werken dagelijks zo’n 100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het sorteercentrum levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de sociale werkgelegenheid in Zuid-Limburg, iets wat ons ook stimuleert om deze mogelijkheden in Sri Lanka bespreekbaar te maken! Textiel dat niet meer geschikt is voor de verkoop wordt zoveel mogelijk gerecycled voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal of poetsdoeken.